Oblasti poradenství

Praktický návod pro reporting ESG v Česku

 

Velké firmy budou povinně reportovat o své udržitelnosti a budou vyžadovat data od svých dodavatelů - středních a malých firem. Reporting bude navíc předpokladem pro získání finančních prostředků od banky a investorů.

Pomoci má firmám první ucelený návod na ESG ­reporting, který vysvětluje obsah EU standardů pro vykazování udržitelnosti. Pokud na těchto krocích začnou pracovat už letos, získají podniky dostatek času na orientaci v tématu, kvalitní nastavení procesů i nutnou podporu odborníků. Jejich kapacity se totiž budou s blížícím se termínem pro splnění povinnosti rychle plnit.

Návod, který je první svého druhu v Evropě, vytvořili na začátku letošního roku experti Frank Bold Advisory spolu s Deloit­te. Vznikl pro Burzu cenných papírů Praha a Evropskou banku pro obnovu a rozvoj s cílem podpořit velké firmy obchodované na burze, banky a pojišťovny, kterých se povinnost ESG reportingu dotkne příští rok, užitečný je ale i pro všechny ostatní. Zveřejňování ESG informací se totiž prostřednictvím dodavatelských řetězců tý­ká také středních a menších firem. Informace z návodu je ale vhodné s experty konzultovat, protože dokument vznikl ještě před finálním schválení ESG standardů.

Součástí přípravy návodu byla analýza připravenosti největších českých firem na povinný ESG reporting. Z ní vyplývá, že většina z nich nástup ESG regulací výrazně podceňuje a nepřipravuje se na ně. To s sebou nese riziko, že tyto firmy nedokážou včas zareagovat a vy­užít příležitosti, jež jim v souvislosti s ESG reportingem přinese například takzvané zelené financování.

 

ESG údaje ukazují, jak si firma stojí v oblasti udržitelnosti. Hodnotí chování firmy ve vztahu k životnímu prostředí, společnosti i řízení rizik.

Nefinanční reporting je zatím povinností jen pro hrstku firem. To se ale brzy změní. S nástupem účinnosti nové evropské směrnice CSRD (The Corporate Sustainability Reporting Directive) se ESG reporting dotkne také středních a malých podniků. Koncem listopadu 2022 totiž Rada Evropské unie schválila návrh směrnice, podle které budou podrobné informace o udržitelnosti zveřejnovat i další firmy. Jakých společností se změny dotknou? Mezi stěžejní faktory patří například to, zda má firma více než 250 zaměstnanců, obrat přesahující 1 miliardu a aktiva vyšší než 500 milionů korun. ESG reporting budou muset zpracovávat podniky, které plní alespoň dvě ze tří uvedených podmínek.   

Novou směrnicí se budou muset největší firmy začít řídit už v roce 2024. Některé z požadavků směrnice budou mít přímý dopad i na dodavatele, od kterých budou reportující společnosti data z oblasti ESG vyžadovat. Pro malé a střední podniky je tedy zásadní, zda jsou součástí tohoto subdodavatelského řetězce. ESG reporting můžou také vyžadovat banky či investiční společnosti, které tak musí analyzovat možná rizika své investice i z hlediska udržitelnosti.

Okruh témat, kterým se firmy můžou v ESG reportu věnovat, platí pro všechny. Tato obecná témata si ale firmy volí až po zhodnocení takzvaného principu dvojí materiality. Tedy podle toho, zda je určité téma z oblasti udržitelnosti pro danou firmu relevantní. K tomu bude důležité posoudit nejen to, jaký má firma dopad na své okolí, ale i jak její činnost ovlivňují vnější podmínky. Nová směrnice tak poskytuje návod, jak by měla být tato dvojitá materialita posouzena. Jedná se však o poměrně složitý proces, který vyžaduje značnou časovou investici.

ESG reporting zohledňuje také takzvaná sektorová témata, zaměřená na konkrétní odvětví, ve kterém firma působí. Tato témata si firmy nebudou volit, naopak jsou pro ně přímo stanovena. V praxi to bude vypadat tak, že jiná sektorová témata bude řešit třeba strojírenská firma a jiná zase společnost pohybující se například v gastronomii.

 

Standardy zahrnují strategické ESG informace a deset tematických oblastí včetně klimatu, znečištění, vodních zdrojů, biodiverzity, cirkulární ekonomiky, vlastní pracovní síly, pracovníků v hodnotovém řetězci, dotčených komunit, konečných uživatelů a obchodního jednání (governance). Největší korporace, což je v Česku kolem 20 společností, jako je ČEZ, Kofola nebo O2, je budou vykazovat ve svých výročních zprávách už v roce 2025, většina firem bude tuto povinnost mít v roce 2026. 

Povinnost dopadne na všechny velké a malé a střední podniky obchodované na burze a na všechny společnosti splňující alespoň dvě ze tří kritérií: 1. čistý obrat minimálně jedna miliarda korun, 2. více než 250 zaměstnanců, 3. aktiva v rozvaze vyšší než 500 milionů korun.

Více než tisíc českých firem bude reportovat ESG data podle jednotných Evropských standardů pro podávání zpráv o udržitelnosti, které v říjnu přijala Evropská komise. 

Jde o klíčový milník v evropské agendě udržitelných financí, který má zajistit transparentnost na trhu a efektivní přesměrování financí do udržitelnosti. Finální standardy vychází z listopadového návrhu poradního orgánu EFRAG, na kterém se přímo podíleli experti z Frank Bold. 

 

 

Odkazy:

Vyzkoušejte náš bezplatný dotazník, který Vám na základě 25 otázek řekne jak si vedete.

BUREAU VERITAS

ESG INVESTICE

FRANK BOLD ADVISORY