Oblasti poradenství

Komise přijala opatření k omezení mikroplastů

 

Nová pravidla zabrání uvolnění přibližně půl milionu tun mikroplastů do životního prostředí. Zakážou prodej mikroplastů jako takových, stejně jako výrobky, do nichž byly mikroplasty pro daný účel přidány a které pak tyto mikroplasty při svém používání uvolňují. V řádně odůvodněných případech se uplatní odchylky a přechodná období, aby se dotčené strany novým pravidlům mohly přizpůsobit.

Přijaté omezení používá širokou definici mikroplastů – zahrnuje všechny syntetické polymerní částice menší než pět milimetrů, které jsou organické, nerozpustné a odolné vůči rozkladu . Účelem je snížit emise záměrně přidaných mikroplastů z co největšího počtu výrobků. Mezi příklady běžných výrobků spadajících do oblasti působnosti omezení patří mj.:

  • granulovaný výplňový materiál použitých na umělých sportovních površích – největší zdroj záměrně přidávaných mikroplastů v životním prostředí,
  • kosmetické přípravky, u nichž se mikroplasty používají k vícero účelům, jako je exfoliace (mikrokuličky) nebo dosažení specifické struktury, vůně nebo barvy,
  • detergenty, změkčovadla textilií, třpytky, hnojiva, přípravky na ochranu rostlin, hračky, léčivé přípravky a zdravotnické prostředky.

Na výrobky používané v průmyslových areálech nebo výrobky, ze kterých se mikroplasty během používání neuvolňují, se zákaz prodeje nevztahuje, ale jejich výrobci budou muset používat pokyny k používání a likvidaci výrobku, aby se zabránilo výskytu mikroplastů.

Legislativně bylo opatření ošetřeno v novém Nařízení Komise (EU) 2023/2055 ze dne 25. září 2023, kterým se mění příloha XVII nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek (REACH), pokud jde o syntetické polymerní mikročástice, které vejde v platnost dnem 17. října 2023.

Konkrétně byl v dokumentaci podle přílohy XV navržen zákaz uvádění na trh jakéhokoli pevného polymeru obsaženého v mikročásticích nebo mikročásticích, které mají povrchový povlak z pevného polymeru, jako látky samotné nebo ve směsi v koncentraci rovné nebo vyšší než 0,01 % hmot. Odhaduje se, že to během 20 let od zavedení zákazu povede ke kumulativnímu snížení emisí o přibližně 500 000 tun mikroplastů. To odpovídá snížení kvantifikovaných emisí, ke kterým by jinak došlo, o 70 %. Limit koncentrace 0,01 % odpovídá nejnižší zaznamenané koncentraci, při níž by syntetické polymerní mikročástice mohly ještě ovlivnit funkci výrobku.

V dokumentaci podle přílohy XV byl dále navržen průměr 5 mm u jakéhokoli rozměru jako horní limit velikosti řešených syntetických polymerních mikročástic. Tato hodnota je široce používána v rámci vědecké obce a v právních aktech některých členských států. Tento limit je rovněž v souladu s horním limitem pro mikroodpad (včetně mikroplastů) stanoveným v příloze rozhodnutí Komise (EU) 2017/848 a používaným pro provádění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/56/ES. A konečně v souladu s dokumentací podle přílohy XV budou částice menší než tato velikost pozřeny biotou pravděpodobněji než větší kusy.

Některé vláknité syntetické polymerní částice jsou delší než 5 mm, ale kratší než 15 mm, například částice používané pro vyztužení adhezivních materiálů a betonu. Vzhledem k tomu, že tyto vláknité částice jsou velmi perzistentní a přispívají ke zjištěnému riziku, dospěla dokumentace podle přílohy XV k závěru, že by měly být zahrnuty do rozsahu tohoto omezení.

Aby se zabránilo zbytečnému stahování výrobků z trhu a omezilo se plýtvání, je nezbytné stanovit, že syntetické polymerní mikročástice, samotné nebo ve směsích, které byly uvedeny na trh před 17. říjnem 2023, mohou být nadále uváděny na trh. Dodržování tohoto pravidla není nutné pro použití syntetických polymerních mikročástic, na něž se vztahují přechodná období.

 

Další informace

Otázky a odpovědi týkající se omezení záměrně přidávaných mikroplastů

Odkaz na přijaté omezení

Evropská agentura pro chemické látky k mikroplastům

Akční plán pro nulové znečištění

Nový akční plán EU pro oběhové hospodářství

České řeky jsou plné mikroplastů