Oblasti poradenství

EU vydala novou směrnici o energetické účinnosti

 

EU přijala nová pravidla pro snížení konečné spotřeby energie na úrovni EU o 11,7 % do roku 2030. Při dosahování tohoto cíle budou moci členské státy využívat možností flexibility.

Hlavní cíl

Členské státy do roku 2030 společně zajistí snížení konečné spotřeby energie alespoň o 11,7 % ve srovnání s prognózami spotřeby energie pro rok 2030 vypracovanými v roce 2020. Z toho vyplývá horní hranice konečné spotřeby energie v EU ve výši 763 milionů tun ropného ekvivalentu a 993 milionů tun ropného ekvivalentu pro primární spotřebu.

Limit konečné spotřeby bude pro členské státy kolektivně závazný, zatímco cíl spotřeby primární energie bude orientační.
Konečná spotřeba energie představuje energii spotřebovanou koncovými uživateli, zatímco spotřeba primární energie zahrnuje i energii, která je třeba k její výrobě a dodávkám.

Příspěvky členských států a odstraňování nedostatků

Všechny členské státy přispějí k dosažení celkového cíle EU. Ve svých integrovaných vnitrostátních plánech v oblasti energetiky a klimatu stanoví orientační vnitrostátní příspěvky a trajektorie k dosažení uvedeného cíle. Návrhy aktualizovaných vnitrostátních plánů v oblasti energetiky a klimatu měly být vypracovány v červnu 2023 a konečné plány mají být předloženy v roce 2024.

Vzorec pro výpočet vnitrostátních příspěvků k dosažení uvedeného cíle (definovaného v příloze I návrhu) bude orientační s možností odchýlit se od něj o 2,5 %.

Komise vypočítá, zda všechny příspěvky odpovídají cíli ve výši 11,7 %, a pokud by tomu tak nebylo, provede v rámci „mechanismu odstraňování nedostatků“ opravy těch vnitrostátních příspěvků, které budou nižší než příspěvky standardně vypočítané podle vzorce.

Vzorec vychází mimo jiné z energetické náročnosti, HDP na obyvatele, rozvoje obnovitelných zdrojů energie a potenciálu úspor energie.

Úspory energie

Roční cíl úspor energie u konečné spotřeby energie se bude od roku 2024 do roku 2030 postupně zvyšovat. Členské státy zajistí během tohoto období nové roční úspory v průměrné výši 1,49 % konečné spotřeby energie, které ke dni 31. prosince 2030 postupně dosáhnou 1,9 %.

Členské státy mohou do výpočtu za účelem splnění uvedeného cíle započítat úspory energie dosažené prostřednictvím: politických opatření podle stávající i revidované směrnice o energetické náročnosti budov, opatření vyplývajících ze systému EU pro obchodování s emisemi (pro zařízení, budovy a dopravu) a nouzových opatření v oblasti energetiky.

Veřejný sektor jde příkladem

V nových pravidlech se stanoví specifická povinnost veřejného sektoru dosáhnout ročního snížení spotřeby energie o 1,9 %, s možností vyjmout veřejnou dopravu a ozbrojené síly. Kromě toho budou členské státy muset každý rok renovovat alespoň 3 % celkové podlahové plochy budov ve vlastnictví veřejných subjektů.

Stávající směrnice o energetické účinnosti, která je v platnosti od prosince 2018, stanoví cíl snížit do roku 2030 spotřebu primární i konečné spotřeby energie na úrovni EU o 32,5 % ve srovnání s prognózami spotřeby energie pro rok 2030 vypracovanými v roce 2007.

 

Odkazy:

Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/1791 ze dne 13. září 2023 o energetické účinnosti a o změně nařízení (EU) 2023/955

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti

Balíček "Fit for 55"

Co je "FIT FOR 55"