Oblasti poradenství

Připravuje se novela zákona o ekologické újmě

 

Rychlejší nápravu škod vzniklých na životním prostředí, zpřísnění sankcí včetně pokut pro viníky ekologických havárií a tím i preventivní účinek si slibuje Ministerstvo životního prostředí od chystané novely zákona č. 167/2008 Sb., o předcházení ekologické újmě a o její nápravě. Nynější podoba zákona je nefunkční a vyžaduje úpravu. Návrh novely zákona o ekologické újmě by měla vláda dostat na stůl do konce letošního roku, v případě schválení by mohl začít platit v polovině příštího roku.

 

Zákon o ekoújmě staví na principu znečišťovatel platí. Vede k finanční zodpovědnosti, a přeneseně i k tomu, že provozovatele nutí přijímat opatření a rozvíjet postupy ke snižování rizik vzniku ekologické újmy. Díky tomu sníží riziko své finanční odpovědnosti na minimum.

Do roku 2021 nebyl ale zákon aplikován. U žádného případu se totiž nepodařilo prokázat naplnění zákonné definice ekologické újmy. Slabinou byl i fakt, že žádosti o prošetření často ani nepodaly osoby k tomu oprávněné.

Novela zákona bude podle ministra jasně definovat, co to je ekologická újma. Tak, aby byla prostě explicitní a nemohl z ní nikdo vyklouznout,“ přiblížil ministr návrh předpisu. Upravený zákon bude také přesně definovat provozovatele. „To znamená ten, kdo se řeší podle zákona o ekologické újmě a kdo se řeší podle složkových zákonů, jako je zákon o ochraně přírody, vodní zákon a lesní zákon,“ podotkl Petr Hladík. Na základě novely budou moct orgány státní správy vydávat jasné pokyny a realizovat nápravná opatření v reálném čase. Provozovatel bude muset okamžitě provést nápravná opatření, která mu státní správa nařídí.

Novela obsahuje také zpřísnění podmínek pro pojištění či analýzu rizik a výrazné zvýšení pokut. „Třeba do vodního zákona jsme dali 50 milionů a tady si myslím, že nemůžeme jít níž,“ řekl také ministr. Výše pokuty by podle něj měla mít hlavně preventivní účinek, aby znečišťovatele odradila od porušování zákonů.

 

Odkazy:

Havárie na Bečvě (Arnika)

Havárie na Bečvě (Deník Referendum)

MŽP: Novela zákona o ekoújmě